Актуелно

Нaставља се појачана контрола саобраћаја на свим путним правцима у Србији

13.01.2022.
Током новогодишњих и божићних празника, од 31. децембра до 9. јануара ове године, откривен је највећи број саобраћајних прекршаја у време празника у последњих пет година, а током децембра 2021. године у саобраћајним незгодама страдало је 59 особа, 16 више него у истом периоду 2020. године. Министар унутрашњих послова Александар Вулин апеловао је на учеснике у саобраћају, посебно младе возаче, да поштују саобраћајне прописе, да буду опрезни и одговорни, јер ћемо само тако избећи трагедије...

Током новогодишњих и божићних празника, од 31. децембра до 9. јануара ове године, откривен је највећи број саобраћајних прекршаја у време празника у последњих пет година, а током децембра 2021. године у саобраћајним незгодама страдало је 59 особа, 16 више него у истом периоду 2020. године.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин апеловао је на учеснике у саобраћају, посебно младе возаче, да поштују саобраћајне прописе, да буду опрезни и одговорни, јер ћемо само тако избећи трагедије.

„Немојте да дозволите да због немарног, несавесног и непримереног понашања у саобраћају трајно уништите и свој и туђе животе. Од почетка године у саобраћајним незгодама погинуло је 15 људи. Децембра прошле године у саобраћајним незгодама изгубили смо 59 људи, од којих је 14 младих, само у две саобраћајне незгоде страдало је седморо младих који су имали између 14 и 23 године. Сви ти животи могли су бити сачувани само да су поштовани саобраћајни прописи, да је везан појас, поштована брзина кретања, да није конзумирана дрога или алкохол“, упозорио је министар Вулин.

„Посебно забрињава податак да је током акције контроле саобраћаја у току празника, у односу на исти период 2020. године, број возача коју су искључени због вожње под дејством алкохола дуплиран, а да је број оних који су возили под дејством наркотика повећан чак четири пута", истакао је министар полиције.

Министар Вулин је поновио да се залаже за оштрију казнену политику и да се сваком ко пијан и дрогиран седне за волан и изазове саобраћајну незгоду суди за покушај убиства.

Истакао је да ће саобраћајна полиција наставити акцију појачане контроле саобраћаја на свим путним правцима у Србији.

У акцији појачане контроле саобраћаја, током празника, полиција је открила укупно 31.828 прекршаја, што је чак 84 одсто више у односу на празнични период прошле године.

Из саобраћаја су због вожње под дејством алкохола исључена 2.043 возача, од којих је 445 задржано на трежњењу у службеним просторијама, јер су управљали возилом са више од 1,20 промила алкохола у организму. Такође, у службеним просторијама задржано је и 87 возача који су управљали возилом под дејством психоактивних супстанци.

Саобраћајна полиција санкционисала је чак 15.574 возача због прекорачења брзине, док је због некоришћења појаса санкционисано 5.367 возача, односно путника у возилима.

Највише прекршаја откривено је на територији Полицијске управе за град Београд – 3.510, на територији Полицијске управе у Сремској Митровици откривено 2.313, а на територији Полицијске управе у Новом Саду 1.786 прекршаја.