Актуелно

Mинистар Дачић: Одржавање Свесрпског сабора представља развијање добрих односа, као и услов и значајан фактор стабилности

07.06.2024.
Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић поручио је након састанка са делегацијом Министарства унутрашњих послова Републике Српске да одржавање Свесрпског сабора представља развијање добрих односа, као и услов и значајан фактор стабилности у читавом региону...

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић поручио је након састанка са делегацијом Министарства унутрашњих послова Републике Српске да одржавање Свесрпског сабора представља развијање добрих односа, као и услов и значајан фактор стабилности у читавом региону.

„Наша два министарства обављају веома важне послове. Уз очување стабилног јавног реда и мира, безбедности грађана и њихове имовине, па до беспоштедне борбе против криминала, борбе против ирегуларних миграција, борбе против тероризма и екстремизма, затим такозвана цивилна заштита - код нас се то зове реаговање у случају ванредних ситуација, ми желимо да сарађујемо у свим линијама. Мислимо да је то од великог и виталног значаја за грађане и у Републици Србији и Републици Српској“, поручио је министар Дачић.

Министар Дачић је нагласио да ће такође сагледати све аспекте за додатно унапређење сарадње два министарства.

„Задужили смо сваку од наших управа, односно линија рада, да се заједно са својим колегама међусобно састану и виде које су то тачке на којима бисмо могли да сарађујемо, било да је реч о сарадњи у борби против криминала или неким другим областима. Веома је битно, и ми то већ радимо, али желимо да још више унапредимо. То је низ заједничких обука полицијске делатности, затим полицијске мешовите патроле, као и да дамо на коришћење одређене системе за заштиту комуникације министарства, то је систем Икар“, рекао је министар Дачић.

Министар Дачић је поручио да ће, за време сезоне пожара, у Републици Српској један до два хеликоптера МУП-а Републике Србије са ватрогасцима-спасиоцима бити тамо стационирани, како би се што брже реаговало у случају пожара.

Такође, министар Дачић је истакао да оваква сарадња треба да буде традиционална и да се кроз њу припадници два министарства још боље упознају и још боље сарађују.

Он је указао да је стратешка одлука била доношење новог Закона о држављанству којим је дефинисано да сви грађани српског порекла могу да добију држављанство Србије без отписа држављанства државе у којој живе.

„Од 1997. године до данас укупно је 590.988 лица пријављено у држављанству Републике Србије која су имала држављанство Босне и Херцеговине“, поручио је министар Дачић.

Министар унутрашњих послова Републике Српске др Синиша Каран истакао је да је Министарство унутрашњих послова Републике Србије најважнији партнер у борби против организованог криминала и да ће остати партнер број један и у будућности.

„Кад помислите да сарадња не може бити боља, данас се показало да она може бити још боља, још квалитетнија и успешнија. Овај свеполицијски сабор ће постати једно тело и предлажемо да оно у будућности буде једном или два пута годишње начин на који ће све структуре једног и другог министарства да се састају“, нагласио је министар Каран.