Актуелно

Краљевина Норвешка донирала МУП-у два транспортна возила

11.09.2020.
Министарству унутрашњих послова Републике Србије данас су уручена два транспортна возила намењена Сектору за материјално - финансијске послове, која су донација Краљевине Норвешке, уз подршку УНДП-а и Министарства за европске интеграције...
Краљевина Норвешка донирала МУП-у два транспортна возила
Краљевина Норвешка донирала МУП-у два транспортна возила
Краљевина Норвешка донирала МУП-у два транспортна возила
Краљевина Норвешка донирала МУП-у два транспортна возила
Краљевина Норвешка донирала МУП-у два транспортна возила

Министарству унутрашњих послова Републике Србије данас су уручена два транспортна возила намењена Сектору за материјално - финансијске послове, која су донација Краљевине Норвешке, уз подршку УНДП-а и Министарства за европске интеграције.

Помоћник министра унутрашњих послова и начелник Сектора за међународну сарадњу, европске послове и планирање Зоран Лазаров истакао је да је ова донација Краљевине Норвешке комплементарна са напорима и активностима министра унутрашњих послова др Небојше Стефановића усмереним на заштиту запослених МУП-а, али и грађана Републике Србије од корона вируса.

„Министарство унутрашњих послова снажно подржава међународну сарадњу са свим земљама. Сарадња са Краљевином Норвешком, нашим дугогодишњим партнером и сарадником у различитим областима реформских процеса, као и са УНДП на високом је нивоу“, рекао је Лазаров.

Он се захвалио Норвешкој на донацији и подсетио да је та земља дала значајан допринос јачању капацитета Министарства унутрашњих послова у области форензике, борбе против корупције, управљању људским ресурсима, јавним набавкама, као и у реконструкцији и опремању Центра за основну полицијску обуку.

Вршилац дужности помоћника министра за европске интеграције Михајло Дашић истакао је да данашња донација још једном показује блискост односа Републике Србије са Краљевином Норвешком.

Он се захвалио Норвешкој на сталној подршци која доприноси друштвено – економском развоју и спровођењу важних реформи у процесу европских интеграција Србије.

„Норвешка показује солидарност са нашим грађанима у најтежим ситуацијама у којима смо се нашли последњих година, од катастрофалних поплава 2014, па и након избијања здравствене кризе проузроковане вирусом корона. Добили смо значајну помоћ за набавку респиратора, монитора за интензивну негу и маски“, рекао је Дашић и додао да су захваљујући норвешкој помоћи набављени и прехрамбени и хигијенски пакети који су додељени најугроженијим друштвеним групама широм Србије.

Секретар амбасаде Краљевине Норвешке у Републици Србији Стефан Алмехаген Сандстад истакао је да је пандемија вируса Ковид-19 подсетник да у кризним временима морамо бити уједињени.

„Норвешка је веома задовољна сарадњом са УНДП-ом како би допринела важном раду Министарства унутрашњих послова чија је улога круцијална у овом тешком периоду“, рекао је Сандстад и нагласио да Норвешка у континуитету подржава Србију од ране фазе избијања Ковида-19, укључујући и  набавку најнеопходније медицинске и заштитне опреме.

„Блиски односи између Норвешке и Србије постају све јачи и заснивају се на дуготрајном пријатељству и солидарности наших народа“, закључио је Сандстад.

Заменик сталне представнице УНДП-а у Србији Анас Фајад Карман истакао је да је поред ове набавке опреме и возила у партнерству са Министарством за европске интеграције, у оквиру донације Норвешке, УНДП имао одличну сарадњу са Министарством унутрашњих послова и у успостављању онлајн платформе „Буди волонтер“, током првих месеци кризе.

„Уз подршку Министарства унутрашњих послова, заједно са Канцеларијом за ИТ и е-Управу, направили смо сигурну и безбедну мрежу са више од 7.000 волонтера који су пружили помоћ старијима од 65 година у 27 општина широм Србије” нагласио је  Карман.

Донирана возила, вредности 45.000 евра, део су шире донације Владе Краљевине Норвешке намењене Влади Републике Србије, у оквиру  пројекта започетог у мају ове године који су реализовали Министарство за европске интеграције и Програм Уједињених нација за развој (УНДП), са циљем да се ублаже последице изазване вирусом Ковид-19.

У оквиру тог пројекта, Министарству унутрашњих послова раније су донирана средства за заштиту здравља запослених на радном месту, укључујући средства за дезинфекцију руку и 30 леђних прскалица за просторије, пет машина за чишћење пода и 98 контејнера за безбедан пренос хране.