Актуелно

У Палати Србија одржан 29. састанак Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова

14.09.2023.
Државни секретар Министарства унутрашњих послова и председник Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова др Жељко Бркић, истакао је данас на седници тог тела да је Република Србија од почетка мигрантске кризе показала солидарност и одговорност, али да не може да дозволи да се њено гостопримство злоупотребљава...

Државни секретар Министарства унутрашњих послова и председник Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова др Жељко Бркић, истакао је данас на седници тог тела да је Република Србија од почетка мигрантске кризе показала солидарност и одговорност, али да не може да дозволи да се њено гостопримство злоупотребљава.

Бркић је на 29. седници Радне групе нагласио да ће Министарство унутрашњих послова наставити сталне акције, контроле кретања и боравка миграната, као би осигурало безбедност грађана Републике Србије, али и миграната који треба да буду у прихватним центрима.

На седници којој су присуствовали заменик председника Радне групе, Драган Самоловац, комесарка за избеглице и миграције Наташа Станисављевић и други чланови овог тела, усвојен је шестомесечни Извештај o раду који ће бити прослеђен Влади Републике Србије у циљу редовног извештавања рада.

На седници је констатовано да се у 2023.години не бележи пораст броја миграната у Србији у односу на 2022.годину.

Комесарка за избеглице и миграције Републике Србије Наташа Станисављевић прецизирала је да се тренутно у Републици Србији у 18 Прихватних центара којима руководи Комесаријат, налази 3.209 лица.

На састанку је указано да ће до краја 2023. године бити одржан још један редовни састанак Радне групе, на којем ће се пратити ситуација у погледу миграторних токова и спроводити даље активности предвиђене Планом реаговања на повећан број миграната на територији Републике Србије за 2023. годину.

Састанку су присуствовали и чланови Радне групе, представници Министарства спољних послова, Министарства за европске интеграције, Министарства здравља, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, генерални секретар Црвеног крста Србије, као и представник Генералштаба Војске Србије.

Циљ Радне групе и у будуће ће бити контрола ситуације и предузимање свих неопходних мера у циљу обезбеђивања адекватне помоћи мигрантима, али и очувању јавног реда и мира, здравља и безбедности грађана на територији Републике Србије.