Актуелно

МУП наставља активности на изналажењу системских решења у области ванредних ситуација

19.02.2021.
Представници Министарства унутрашњих послова, Сектора за ванредне ситуације, одржали су данас у Ужицу састанак са командантима и начелницима штабова за ванредне ситуације Златиборског управног округа, на коме су разматране мере које треба предузети у циљу смањења ризика од катастрофа и штета од елементарних непогода...
МУП наставља активности на изналажењу  системских решења у области ванредних ситуација
МУП наставља активности на изналажењу  системских решења у области ванредних ситуација
МУП наставља активности на изналажењу  системских решења у области ванредних ситуација
МУП наставља активности на изналажењу  системских решења у области ванредних ситуација

Представници Министарства унутрашњих послова, Сектора за ванредне ситуације, одржали су данас у Ужицу састанак са командантима и начелницима штабова за ванредне ситуације Златиборског управног округа, на коме су разматране мере које треба предузети у циљу смањења ризика од катастрофа и штета од елементарних непогода.


Начелник Републичког штаба за ванредне ситуације Лука Чаушић истакао је да је Златиборски округ прошле године имао 164 пожара и да се за разлику од округа у којима је фокус био на ризицима од поплава, овај крај суочава са проблемима услед снежних падавина и појаве клизишта, као и пожара на отвореном.

Он је подсетио да су до сада одржани састанци у Пчињском, Топличком и Јабланичком управном округу и нагласио да су дали резултате кроз предложена решења и систематичан начин приступа превентивним активностима.

„Циљ ових састанака током којих смо обишли 27 локалних самоуправа је да се препознају и уклоне недостаци, што ће допринети бољем функционисању система заштите и спасавања пре, током и након ванредног догађаја који је изазван елементарном непогодом“, истакао је Чаушић и додао да ће ове активности бити настављене на територији целе Србије.

Државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Маја Мачужић Пузић подржала је одржавање ових састанака и истакла да Министарство државне управе и локалне самоуправе има могућност да преко буџетског фонда логистички и финансијски подржи локалне самоуправе у пројектима из области смањења ризика од катастрофа.


„Надам се да ће оваквих пројеката, који имају за циљ подизање безбедности наших грађана, бити све више. Овај састанак искористићемо и за планирање потенцијалних програма и пројеката за наредну годину, који ће бити део превентивног деловања у циљу смањења ризика од катастрофа", истакла је Пузић.


Градоначелница Ужица Јелена Раковић Радивојевић закључила је да је састанак оваквог типа веома значајан за Златиборски управни округ имајући у виду ризике са којима се овај округ суочава дуги низ година.