Aktuelno

Rezultati pojačane kontrole saobraćaja

24.06.2024.
MUP

Pripadnici saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova, tokom međunarodne akcije pojačane kontrole saobraćaja usmerene na otkrivanje prekršaja upravlјanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, isklјučili su iz saobraćaja 1.748 vozača zbog vožnje pod dejstvom alkohola, kao i 70 vozača koji su upravlјali vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. 

Tokom ove akcije koja je od 17. do 23. juna ove godine sprovedena u 31 evropskoj državi članici organizacije ROADPOL (evropska mreža saobraćajnih policija), u službenim prostorijama zadržana su 284 vozača koji su upravlјali vozilom sa više od 1,20 promila alkohola u organizmu, od kojih je 68 zatečeno da upravlјaju vozilom u stanju potpune alkoholisanosti, sa više od 2,00 promila, što predstavlјa nasilničku vožnju.

Pored navedenih prekršaja, tokom sprovođenja akcije otkriveno je i oko 19.000 drugih prekršaja.

U sklopu ove akcije, širom Evrope je u petak, 21. juna, realizovan takozvani Alcohol and Drugs Marathon, kada su tokom 24 časa neprekidno u kontroli saobraćaja korišćeni svi raspoloživi alkometri, kao i uređaji za kontrolu prisustva psihoaktivnih supstanci u organizmu. 

Tom prilikom u Srbiji su iz saobraćaja isklјučena 333 vozača zbog upravlјanja vozilom pod dejstvom alkohola i 11 vozača zbog upravlјanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

Imajući u vidu da je trenutno period kada se održava veliki broj proslava i muzičkih festivala, Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na vozače da budu odgovorni i da ne upravlјaju vozilom ukoliko su konzumirali alkohol.