Aktuelno

Nedozvolјen prelaz državne granice i krijumčarenje lјudi

24.11.2023.
MUP

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u okviru opsežne akcije suzbijanja iregularnih migracija rasvetlili su krivično delo trgovina lјudima za koje se sumnjiče dve osobe ranije uhapšene zbog sumnje da su izvršile krivično delo nedozvolјen prelaz državne granice i krijumčarenje lјudi.

Subotičani Z. B. (1993) i M. K. (1989) su, kako se sumnja, na području Subotice organizovali prostituciju tako što su vrbovali devojke koristeći njihovu tešku materijalnu situaciju i primoravali ih na seksualni odnos sa migrantima.

Nјih dvoje su u jednomesečnom pritvoru zbog sumnje da su u proteklih šest meseci za novac pružali smeštaj iregularnim migrantima. 

Od početka akcije suzbijanja iregularnih migracija koja je po nalogu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića pokrenuta 27. oktobra, a kojom rukovodi pomoćnik direktora policije general policije Dejan Luković, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su 6.601 iregularnog migranta.

Detalјnom pretragom terena pronašli su 31 automatsku pušku, 12 pištolјa i 3.227 komada municije različitog kalibra.

Više stotina policijskih službenika je kontrolisalo 156.803 vozila, a u ovoj akciji zadržano je 277 osoba zbog različitih krivičnih dela.

Podneto je 40 krivičnih prijava za krivično delo nedozvolјen prelaz državne granice i krijumčarenje lјudi, 29 krivičnih prijava u vezi sa oružjem, 13 krivičnih prijava za krivično delo neovlašćeno bavlјenje određenom delatnošću, devet krivičnih prijava za neovlašćeno držanje opojnih droga, kao i više krivičnih prijava za druga krivična dela.

Osim toga, podneto je 649 prekršajnih prijava iz Zakona o strancima i 247 za prekršaje iz Zakona o graničnoj kontroli.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, osim na severu, sprovode pojačane aktivnosti i na jugu zemlјe sprečavajući ulazak iregularnih migranata iz Bugarske i Severne Makedonije. Ovu borbu MUP će istrajno sprovoditi dok problem iregularnih migracija ne bude rešen i lanac krijumčarenja lјudi u potpunosti presečen.