Актуелно

Ухапшено 11 особа због прања новца

28.05.2023.
МУП

Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције УКП, у сарадњи са Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Нишу и инспекторима пореске полиције, ухапсили су 11 особа због постојања основа сумње да су извршиле кривично дело прање новца, а које су стекле противправну имовинску корист већу од 94 милиона динара.

Ухапшени су: В. А. (1978), одговорно лице ПД „IL CAPO“ доо Ражањ, М. К. (1966) одговорно лице ПД „Becchini“ доо Ниш, В. А. (1991), Љ. А. (1967), С. И. (1993), Н. К. (1983), А. Р. (1982), В. В. (1967), Љ. М. (1969), Д. С. (1994) и Д. Љ. (1982), док се за две особе трага.

Како се сумња, В. А., М. К. и још једна особа за којом се трага су од априла 2021. до децембра 2022. године извршили пренос готовог новца у укупном износу од 94.698.590 динара, са знањем да та имовина потиче од криминалне делатности, у намери да прикрију или лажно прикажу незаконито порекло имовине.

Они су, како се сумња, по претходном договору ангажовали физичка лица В. А., Љ. А., С. И., Н. К. , А. Р. , В. В. , Љ. М. , Д. С. и Д. Љ. како би за потребе ПД „Лукић-комерц“ доо Ниш, ПД „IL CAPO“ доо Ражањ и ПД „Becchini“ доо Ниш, извршили пренос мањег дела новца, у износу од 7.541.000 динара, са текућих рачуна наведених привредних друштава, на име фиктивних откупа робе, а на текуће рачуне осумњичених физичких лица.

Такође, они су се, како се сумња, са наведеним физичким лицима договорили да им за ту услугу исплате накнаду у готовини у одређеном износу, захтевајући од њих да изврше подизање новца у готовом, што су они и учинили на банкоматима и благајнама, а који су им у готовом враћали.

Како се сумња, В. А., М. К. и још једна особа за којом се трага извршили су пренос већег дела новца, у износу од 87.157.590 динара са текућих рачуна својих привредних друштава на своје приватне текуће рачуне и затим извршили подизање у готовом, те су целокупан износ тако подигнутог новца у износу од 94.698.590 динара, држали и користили за своје потребе са знањем да је тај новац стечен криминалном делатношћу, јер физичка лица и они сами нису испоручивали дрвене палете и пољопривредне производе овим привредним друштвима, те да је тај новац уплаћен на њихове и рачуне физичких лица, на основу фиктивног откупа робе и фиктивних новчаних позајмица.

Осумњиченом В. А. је одређено задржавање до 48 часова и он ће, уз кривичну пријаву, бити приведен надлежном тужилаштву, док ће остали ухапшени, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.