Актуелно

Конференција за медије поводом 1000. семинара за возаче којима је одузета возачка дозвола због несавесне вожње

29.03.2023.
Поводом 1000. семинара за возаче којима је одузета возачка дозвола због несавесне вожње, данас је у организацији Агенције за безбедност саобраћаја, одржана конференција за медије којој је присуствовао начелник Управе саобраћајне полиције МУП-а, пуковник полиције Славиша Лакићевић...
Конференција за медије поводом 1000. семинара за возаче којима је одузета возачка дозвола због несавесне вожње
Конференција за медије поводом 1000. семинара за возаче којима је одузета возачка дозвола због несавесне вожње
Конференција за медије поводом 1000. семинара за возаче којима је одузета возачка дозвола због несавесне вожње

Поводом 1000. семинара за возаче којима је одузета возачка дозвола због несавесне вожње, данас је у организацији Агенције за безбедност саобраћаја, одржана конференција за медије којој је присуствовао начелник Управе саобраћајне полиције МУП-а, пуковник полиције Славиша Лакићевић.

Лакићевић се, у име министра унутрашњих послова Братислава Гашића и у своје име, захвалио Агенцији за безбедност саобраћаја зато што организовањем ових семинара директно унапређује безбедност саобраћаја у Републици Србији.

„Податак да је у претходних 999 семинара 11.500 возача похађало семинар говори о томе колико је возача који не поштују саобраћајне прописе и оно што је упозоравајуће за све нас као друштво јесте да је већина тих возача учинила више од једног тешког прекршаја, изгубила возачку дозволу и дошла у стање да похађа семинар за унапређење знања из области безбедности саобраћаја, као несавесни возач“, истакао је Лакићевић.

Нагласио је да је 38 процената возача изгубило возачку дозволу јер су управљали возилом под дејством алкохола, а 14 процената због прекорачења дозвољене брзине.

„Један од приоритета у раду Управе саобраћајне полиције свакако јесте да се из саобраћаја искључе возачи који управљају возилима под дејством алкохола и психоактивних супстанци. Морам да кажем да је у 2022. години готово 70.000 таквих возача искључено из саобраћаја. Имамо преко пола милиона возача који су санкционисани зато што су прекорачили дозвољену брзину кретања. Ти подаци су поприлично алармантни и говоре нам да има возача који и даље праве грубе или теже прекршаје“, истакао је Лакићевић.

Вршилац дужности директора Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић рекао је да је прошле године забележен рекордан број прекршаја у Републици Србији.

Он је подсетио да су Законом о безбедности саобраћаја од 2009. године уведени  казнени поени и да ко прикупи 18 казнених поена у року од две године, губи возачку дозволу.

„Једини начин да врати возачку дозволу је да похађа семинар који је данас на програму 1000. у Републици Србији. Након похађања семинара полаже се испит. Тек неко са положеним испитом има право да врати возачку дозволу. До сада, 11.000 возача је вратило возачке дозволе. Алкохол је најчешћи разлог, када су у питању прекршаји због којих се изгуби возачка дозвола, а затим прекорачење дозвољене брзине“, изјавио је Стаматовић.

Говорећи о семинарима, Стаматовић је рекао да повратници чине мање од један одсто.

„Апелујемо на све возаче, посебно на оне са пробним дозволама, да поштују саобраћајне прописе и воде рачуна како о себи тако и о другим учесницима у саобраћају“, поручио је Стаматовић.