Актуелно

Министар Вулин: Србија се изборила за право да сама одлучује о себи

18.02.2021.
Министар унутрашњих послова Александар Вулин изјавио је данас на свечаности поводом обележавања 100 година од оснивања прве полицијске школе у Србији и Дана Kриминалистичко-полицијског универзитета, да је Србија данас слободна и да се изборила за право да одлучује сама о себи и да то право неће дати нити уступити никоме...

Министар унутрашњих послова Александар Вулин изјавио је данас на свечаности поводом обележавања 100 година од оснивања прве полицијске школе у Србији и Дана Kриминалистичко-полицијског универзитета, да је Србија данас слободна и да се изборила за право да одлучује сама о себи и да то право неће дати нити уступити никоме.

„Председник Републике Србије Александар Вучић изборио се за право нашег народа да одлучује сам о себи и то право нећемо дати ни уступити никоме. У томе је и величина и врлина онога што ви радите, што се спремате да чувате безбедност и сигурност свог народа и да задовољите његову исконску потребу за правдом“, рекао је министар Вулин студентима Kриминалистичко-полицијског универзитета.
 
Министар је подсетио да је прошло 100 година од када је Арчибалд Рајс упознао читав свет са несхватљивим злочинима који су вршени према нашем народу.

„Сто година касније српски народ је још увек ту, поносан, усправан и сигуран да ће и даље бити поносан и усправан, обогаћен врлином коју за себе не могу да кажу нити припишу много већи и богатији народи који су злочине у Мачви и Посавини пре 100 година вршили према нашем народу“, рекао је министар Вулин.
 
Министар је студентима поручио да зло које је чињено нашем народу, они неће чинити никада, никоме и нипошто, али и да никада неће заборавити да постоје да би наш народ био сигуран и слободан.

„Трагаћете за правдом, али никада нећете престати да трагате и живите за слободу“, истакао је министар Вулин и додао да позив који су изабрали није само посао, већ животна мисија да буду на страни правде и свог народа.

„Ви нисте само полицајци. У неким другим народима не тако кажњенима и не тако награђеним историјом која их је носила, полицајац служи само да се бори против злочина и криминала. Ви, децо, вођени примерима оних који су корачали пре вас, ту сте да се борите за правду, али и за опстанак свог народа. Kада наиђу тешка времена, ваша униформа се не разликује од униформе војника и ваша судбина се не разликује од судбине било ког борца за опстанак и трајање нашег народа“, нагласио је министар Вулин.
 
Министар је студентима пожелео да буду достојни понављања и да народ коме припадају никада не оставе без утехе, подршке и снаге.

„Пре 100 година Арчибалд Рајс је дошао, упознао и заљубио се у један малобројан, али бескрајно храбар народ. Народ који је био подједнако усправан у тренуцима патње и у тренуцима победе. У народ који никада другима ни већима ни грешнијима од себе није нанео оно зло које је чињено њему. Сто година касније, након деценије лутања и напуштања свог суверенитета, српски народ чврсто држи своју судбину у својим рукама“, закључио је министар Вулин.
 
Ректор Kриминалистичко-полицијског универзитета Дане Субошић поручио је да је 100 година високог полицијског образовања у Републици Србији јубилеј који мало која установа има.

„Нашој генерацији припала је част да обележимо тај датум“, рекао је Субошић и подсетио на развој полицијског образовања кроз историју.

„Сећамо се Арчибалда Рајса, сећамо се прве полицијске школе, затим Више школе унутрашњих послова, која је основана на овој локацији 1972. године. Тој школи се придружила и Полицијска академија 1993. године, која је функционисала у оквиру Института безбедности, данашњег седишта Безбедносно-информативне агенције“, рекао је Субошић.

Он је указао да су се 2006. године Виша школа и Полицијска академија ујединиле у Kриминалистичко-полицијску академију, која је 2018. добила статус Kриминалистичко-полицијског универзитета.

Министар је најбољим дипломираним студентима уручио сребрну значку, а у име свих дипломаца награђени Милан Јовановић захвалио се професорима на KПУ на квалитетном образовању, које је омогућило да се кроз стручне праксе и ваннаставне активности дипломци ваљано оспособе за почетничке послове полицијских службеника.

„Захваљујемо се на пруженом  знању, вештинама и компетенцијама које смо стекли образовањем на овом Универзитету и које ћемо стећи радећи у Министарству унутрашњих послова, а које ће бити примењено у пракси на добробит Републике Србије и свих који живе под њеном јурисдикцијом“, рекао је Јовановић.
 
Поводом обележавања 100 година постојања високог полицијског образовања ректор Kриминалистичко-полицијског универзитета Дане Субошић уручио је Министарству унутрашњих послова плакету „др Арчибалд Рајс“.
 
Министар Вулин обишао је и Департман за криминалистику, као и изложбу посвећену стогодишњици високог полицијског образовања.