Актуелно

Министарство унутрашњих послова у акцији помоћи Шиду након невремена

24.09.2023.
МУП

Вршилац дужности помоћника министра и начелника Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић заједно са председником општине Шид Зораном Семеновићем, обишао је вечерас Шид након што је ово подручје захватило невреме и поручио да ће Министарство унутрашњих послова становницима овог места упутити помоћ у виду агрегата, јер је део територије ове општине остао без електричне енергије услед прекида на далеководу.

„По налогу министра унутрашњих послова Братислава Гашића дошао сам ноћас у Шид, имајући у виду да су услед квара на високонапонској мрежи, читав Шид и околна места остали без струје. На срећу, није било интервенција припадника Сектора за ванредне ситуације, али у сваком случају, сви логистички капацитети Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова стављени су на располагање грађанима Шида. Првенствено, ту мислим на агрегате различите снаге који су већ послати из разних наших јединица у Србији да што пре дођу овде у Шид и да се ставе на располагање грађанима Шида, све док овај квар не буде отклоњен“, рекао је Чаушић.

Поручио је да су припадници Сектора за ванредне ситуације увек на терену када је то потребно и увек у служби грађана.

„Надлежне службе су већ на терену. Сектор за ванредне ситуације и Министарство унутрашњих послова су увек на терену када је то потребно, па чак и у овим ситуацијама. Нагласио бих да с обзиром да је невреме ноћас погодило неколико региона наше земље, да ми нисмо имали интервенције изузев уклањања стабала на територији Новог Сада и Смедерева“, истакао је Чаушић.

Апеловао је на грађане да слушају упутства надлежних и да буду опрезни, поготово они који живе поред вототокова.

„С обзиром на то да се очекују знатне падавине ноћас и сутра на територији читаве земље, још једном аплелујем на грађане да слушају упутства надлежних и да буду веома опрезни, нарочито они наши грађани који живе поред водотокова. Надамо се да ћемо да испратимо и тај талас првенствено без икаквих људских жртава и наравно са што мањом материјалном штетом“, поручио је Чаушић.

Председник општине Шид Зоран Семеновић захвалио се на брзој реакцији Министарства унутрашњих послова.

„Захваљујем се начелнику Сектора за ванредне ситуације који је одмах дошао у Шид и изашао у сусрет свим нашим захтевима и молбама које смо имали, као и брзој реакцији министарке енергетике“, рекао је Семеновић.
Подсећамо, у поподневним часовима део територије Сремског и Подунавског управног округа захватило је невреме праћено јаким ветром и обилним кишним падавинама. 

Према информацији Републичког хидрометеоролошког завода у претходних шест часова, највећа количина падавина пала је на територији Новог Сада, Лознице, Сомбора, Сремске Митровице и Kикинде, док се додатне падавине током ноћи могу очекивати на простору западне Србије,  Срема, Бачке и Баната.

Територију општине Шид захватило је невреме праћено обилним кишним падавинама, а део подручја остао је без електричне енергије услед прекида на далеководу у селу Бачинци.

На санирању проблема и санацији ангажована  је Електродистрибуција Београд и Нови Сад, а Републичка дирекција за робне резерве је такође упутила агрегате великог капацитета за помоћ општини Шид.