Актуелно

Наши спасилачки тимови понос Србије

16.09.2023.
На свечаности поводом Дана Сектора за ванредне ситуације министар је похвалио припаднике овог сектора, њихову пожртвованост и храброст које су показали приликом сваког задатка у Србији и ван граница наше земље...

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић честитао је данас припадницима Сектора за ванредне ситуације њихов дан и поручио им да је њиховом пожртвованошћу и храброшћу спасено много живота и имовине грађана током различитих ванредних ситуација, на чему су им грађани Србије захвални.  

На свечаности поводом Дана Сектора за ванредне ситуације министар је похвалио припаднике овог сектора, њихову пожртвованост и храброст које су показали приликом сваког задатка у Србији и ван граница наше земље.

„Наши спасилачи тимови који су помагали за време незапамћених катастрофа ове године у Турској и Грчкој, осветлали су образ наше земље, чије се име и због ваше несебичне, двадесетчетворочасовне помоћи, спомиње само по добром делу и херојству“, истако је министар Гашић и нагласио да су ефикасност, спретност  и брзина од пресудног значаја за спасавање људских живота у драматичним и опасним ситуацијама. 

Из ових разлога, према министровим речима, МУП ће и у наредном периоду наставити да обезбеђује најбоље услове за рад, опрему и возила припадницима СВС. 

Министар је нагласио да су, уз подршку председника Александра Вучића и Владе Републике Србије, у претходних десет месеци изграђени објекти ватрогасно-спасилачких одељења у Трговишту, Бродареву, Александровцу и Гаџином Хану, као и да је санирано 14 објеката и да се очекује почетак адаптације објеката у Лапову и Коцељеви, као и изградња објекта у Футогу. 

„Постављен је камен темељац и у току је изградња објекта Управе за ванредне ситуације у Крагујевцу. Сутра постављамо и камен темељац за објекат седишта Сектора за ванредне ситуације, а убрзо и објекта у Кули“, рекао је министар и најавио да се у наредном периоду очекује испорука још 77 нових ватрогасних и два логистичка возила.

Такође, истакао је да је у протеклом периоду набављено 11.040 делова редовне униформе за припаднике ватрогасно-спасилачких јединица,  да се очекује још 7.231 комад, као и да  је у плану набавка интервентних униформи. 

В.д. помоћника министра и начелника Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић истакао је да је данас Дан Сектора за ванредне ситуације, али и да је то празник хуманости, племенитости, солидарности, храбрости. 

„Ако томе додате изузетан тимски дух, сјајну физичку припремљеност и брзо размишљање у комплексним ситуацијама добићете тачан опис наших ватрогасаца- спасилаца“, нагласио је Чаушић. 
 „Од оснивања Сектора за ванредне ситуације, 17. септембра 2009. године закључно са јучерашњим даном ватрогасци-спасиоци имали су 434.003 интервенције и спасили 29.702 људи“, истакао је Чаушић.

На свечаности уручене су златне плакете и значке припадницима СВС који су се у последњих годину дана посебно истакли својом храброшћу и постигнутим резултатима.

Свој дан, храбри припадници Сектора за ванредне ситуације обележили су и хуманитарном модном ревијом и на овај начин још једном показали велику хуманост и љубав према грађанима које штите. 

Прикупљен новац од донација током ове ревије допринеће обнови српских светиња као што је манастир „Света Петка“ и побољшати услове живота корисницима „Дома за женска лица ометена у развоју“ у селу Извор.

Овој свечаности претходио је и радни састанак министра Гашића са руководиоцима Сектора за ванредне ситуације на којем је министар поручио да ће се и даље улагати у овај сектор кроз опрему и обуке, како би његови припадници још ефикасније деловали у ванредним ситуацијама.