Архива

Видео-надзор омогућиће ефикаснију заштиту деце у школама

26.12.2016.
„Хоћемо да покажемо да ће наша деца бити апсолутно безбедна и у основним и у средњим школама и наставићемо пројекат видео-надзора са градом Београдом, како би се покриле и све средње школе, али ћемо тај пројекат спроводити и у целој Србији“, рекао је потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић...
Видео-надзор омогућиће ефикаснију заштиту деце у школама
Видео-надзор омогућиће ефикаснију заштиту деце у школама
Видео-надзор омогућиће ефикаснију заштиту деце у школама
Видео-надзор омогућиће ефикаснију заштиту деце у школама
Видео-надзор омогућиће ефикаснију заштиту деце у школама
Видео-надзор омогућиће ефикаснију заштиту деце у школама

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је данас да ће савремени видео-надзор, који је постављен у свих 17 основних школа у београдској општини Палилула и који је повезан са полицијском станицом у тој општини, омогућити ефикаснију заштиту деце и најавио његово увођење у све средње и основне школе у Србији.   

„Свих 17 основних школа у општини Палилула повезане су видео-надзором са полицијском станицом. Полиција има могућност да надзире шта се дешава у школским двориштима, у непосредној близини школа и да кроз савремени информатички систем прати дешавања у школи“, објаснио је Стефановић приликом обиласка мониторинг центра у Полицијској станици Палилула.  

Министар је казао да видео-надзор омогућава полицији, да са мањим бројем људи ефикасније покрије сваку школу, чиме се остварује већа безбедност деце, али и ствара база података особа, за које се испостави да су у школе долазиле са „злим намерама“.

„Хоћемо да покажемо да ће наша деца бити апсолутно безбедна и у основним и у средњим школама и наставићемо пројекат видео-надзора са градом Београдом, како би се покриле и све средње школе, али ћемо тај пројекат спроводити и у целој Србији“, рекао је Стефановић.  

Министар полиције је објаснио да је у школама у општини Палилула уграђен такозвани „паник тастер“, преко кога у случају сумњиве ситуације, било ко може да контактира дежурни центар у полицији, како би се правовремено реаговало и у тој двосмерној комуникацији полиција била одмах ангажована.

Према његовим речима, видео-надзор који је постављен у основним школама у београдској општини Палилула је за сада јединствен у Србији и представља добар показатељ онога што треба радити у будућности.

„У наредној години нови информатички системи биће спојени са софтвером за препознавање лица који ће бити инсталирани на одређеним камерама у околини школа, али и важних саобраћајница и који ће пратити ситуацију пре свега у Београду, то ће бити пилот пројекат, а потом и у другим градовима у Србији“, навео је министар полиције.  

Стефановић је објаснио да је намера да се прати кретање на најважнијим саобраћајницама из безбедносних разлога и у циљу детектовања саобраћајних прекршаја.

Министар је нагласио да током ове године ниједно дете није страдало у саобраћају у близини школа, као и да је регистрован мали број саобраћајних незгода са тешким последицама.

„Добра је ствар да из године у годину у погледу безбедности деце у саобраћају имамо све бољу статитику и да су возачи постали свесни да у близини школа морају опрезно да возе, да смање брзину, јер знају да је полиција снажно присутна у контроли брзине кретања, алкохола и свих других саобраћајних прописа“, рекао је Стефановић.
 
Министар је захвалио председнику општине Палилула Александру Јовичићу на средствима која је та општина издвојила за увођење видео-надзора истакавши да је сарадња полиције са том општином добар пример који треба да следе и остале локалне самоуправе.

Осврнувши се на предстојеће новогодишње и божићне празнике, министар је упозорио да ће полиција снажно бити присутна на улицама, да ће обављати контролу у угоститељским објектима и да неће дозволити никоме да угрожава сигурност и безбедност грађана.

„Србија је сигурна земља за све грађане који у њој живе и за све госте који су добродошли. Нећемо дозволити никоме да угрожава животе других људи или њихову безбедност на било који начин. Све оне који мисле да то могу да раде, упозоравам да полиција неће имати милости, нити ће било коме гледати кроз прсте“, нагласио је Стефановић.

Систем видео-надзора, који је уграђен је у свих 17 основних школа на територији општине Палилула и који је повезан са полицијском станицом, омогућава надзор над дешавањима око школе, штити објекат ван радног времена и снима камерама 24 часа, 365 дана у години.

Камере на улазима у школу имају подршку за паметне функције - видео аналитику за препознавање лица. Ова функција омогућава повећану безбедност праћењем особа које улазе у школски објекат.