Архива

МУП задовољан процентом испуњења реализованих активности везаних за Поглавље 24

27.12.2016.
Председник Преговарачке групе за поглавље 24 и в.д. помоћника министра унутрашњих послова Републике Србије Зоран Лазаров истакао је данас да је 2016. била успешна година везано за Поглавље 24...

Председник Преговарачке групе за поглавље 24 и в.д. помоћника министра унутрашњих послова Републике Србије Зоран Лазаров истакао је данас да је 2016. била успешна година везано за Поглавље 24 подсетивши да је, између осталог, усвојен акциони план и да су отворена  преговарачка поглавља.

На састанку Преговарачке групе за поглавље 24, као и радне групе за ово поглавље Националног конвента о ЕУ, Лазаров је нагласио да је Србија кренула да испуњава  акциони план за ово Поглавље и пре него што је он званично усвојен.

Изразивши задовољство процентом испуњења реализованих активности, Лазаров је прецизирао да су урађене значајне ствари попут успостављања нових организационих структура – Канцеларије за дроге и Сталне мешовите радне групе за борбу против тероризма.

Лазаров је додао да је усвојен и нови Закон о полицији, као и да је припремљен низ  документа која се односе на реформу људских ресурса у Министарству унутрашњих послова, који ће бити усвојена и имплементирана у 2017. години.

Оно што није урађено 2016., према његовим речима, биће пуном паром урађено идуће године и осим доношење законских и подзаконских аката, акценат ће бити и на обуци и јачању опреме.

Подсетивши да је пре два месеца у Србији боравила мисија ЕУ о границама, Лазаров је указао да је та мисија дала препоруке, које су, према његовим речима, Србији ветар у леђа да ојача и оснажи граничну полицију и све друге институције које се баве интегрисаним управљањем границом.

Када је реч о извештавању о испуњености припреме Акционог плана, Лазаров је објаснио да је формат договорен са предстваницима Европске комисије, и да ће извештаји бити подношени два пута годишње - у јануару и јуну.

Лазаров је објаснио да се тренутно ради на припреми првог шестомесечног извештаја, који ће, како је рекао, бити поднет у форми "семафора" – „зелено је урађено, жуто делимично, а црвено није урађено“.

„Акциони план је жив документ, он је подложан променама, услед изузетне динамике промене законодавства ЕУ. Ми са тим морамо да се усклађујемо и појединие активност ће се самим тиме мењати, наравно у договору са преговарачким тимом и Европском комисијом“, указао је Лазаров.

Шеф Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Србије ЕУ Тања Мишчевић истакла је да је доста ствари другачије после отварања поглавља, и да сада треба да научимо начине праћења и извештавања.

„Када су у јуну отворена поглавља 23 и 24 кренули смо у дубљу имплементацију, а примена акционих планова почела је док је трајала припрема“, објаснила је Мишчевићева.

Она је рекла де да ће Србија два пута годишње, на сваких шест месеци, предавати извештај Бриселу, како би оценили наше испуњавање мера и додала да документа у преговарачком процесу до отварања поглавља нису доступна јавности, али да увид јавност добија чим се отвори поглавље.

"За нас транспарентност и инклузивност нису стране речи, већ смо доказали да нам је партнерство потребно у изради докумената, и трудимо се да докажемо да је још много вредније и у имплементацији мера акционих планова", поручила је Мишчевићева.