Архива

Држава одлучна да се супротстави насиљу у породици

16.11.2016.
„Министарство унутрашњих послова са Министарством правде и тужилаштвима, спремно је да се ухвати у коштац и да у борби против насилника победи. Победа је да сваког месеца имамо смањење насиља у породици, да имамо нулту толеранцију према насилницима“, поручио је потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић на представљању акције "Искључи насиље”…
Држава одлучна да се супротстави насиљу у породици
Држава одлучна да се супротстави насиљу у породици
Држава одлучна да се супротстави насиљу у породици
Држава одлучна да се супротстави насиљу у породици

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је на представљању акције "Искључи насиље", коју је данас покренуло Министарство правде, да су предложена решења закона о спречавању насиља у породици јединствена прилика да се покаже јединство Србије и нулта толеранција према насилницима.

Стефановић је у Дому Народне скупштине, објаснио да је предложеним законским решењима дата могућност и другим државним органима да се ефикасније боре против насиља у породици.

„Министарство унутрашњих послова сада има инструмент и полицајац коме је пријaвљeно насиље у порoдици има обавезу да изађе на терен, изврши процену и анализира ризик и могућност да удаљи насилника из домаћинства“, истакао је Стефановић и додао да ће полицајци проћи додатне обуке.

Указавши да многи сматрају да ће ту бити пуно изазова, министар је нагласио да не треба бежати од одговорности, јер се тако никада неће решити ни један проблем.

„Министарство унутрашњих послова са Министарством правде и тужилаштвима, спремно је да се ухвати у коштац и да у борби против насилника победи. Победа је да сваког месеца имамо смањење насиља у породици, да имамо нулту толеранцију према насилницима“, поручио је Стефановић.

Министар полиције је истакао да је насиље у продици, нажалост, једини вид криминалитета који је у порасту.

„Због храбрости и одважности жена, које се све више одупиру насилницима и имају  храбрости да их пријаве, али и због тога што смо као друштво јасно поручили да то нећемо телерисати, имамо статистику која показује да је све више жена спремно да пријави насиље у породици“, рекао је Стефановић.

Министарка правде Нела Кубуровић навела је да се законским предлозима о којима се расправља у парламенту, изменама Кривичног законика и Предлогу закона о спречавању насиља у породици, системским мерама ради на спречавању насиља.

"Велики значај закона је што унапређује сарадњу између свих органа са циљем да се спречи насиље и помогне жртавама", рекла је Кубуровић истакавши да ће у оквиру акције "Искључи насиље" бити покренут и истоимени сајт.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић истакла је да се акцијом „Искључи насиље“ шаље порука да нема места насиљу у породици и да насиље није лична ствар.

"Насиље је ствар државе и друштва и зато је важна порука која се шаље са акције Министарства правде. Скупштина се активно укључила тиме што је јуче започела расправу о два изузетно важна закона, који показују да Србија не подржава само симболично борбу, већ активно делује тако што је упутила два предлога закона", рекла је Гојковић.