Архива

У акцији „Цунами“ ухапшено 66 особа и заплењено 5,7 килограма наркотика

11.09.2016.
Mинистар Стефановић изјавио је данас да је у акцији „Цунами“ полиција ухапсили 66 особа због постојања основа сумње да су починили више кривичних дела, запленила 5,7 килограма наркотика и открили две лабораторије за производњу дроге...
У акцији „Цунами“ ухапшено 66 особа и заплењено 5,7 килограма наркотика
У акцији „Цунами“ ухапшено 66 особа и заплењено 5,7 килограма наркотика
У акцији „Цунами“ ухапшено 66 особа и заплењено 5,7 килограма наркотика
У акцији „Цунами“ ухапшено 66 особа и заплењено 5,7 килограма наркотика
У акцији „Цунами“ ухапшено 66 особа и заплењено 5,7 килограма наркотика
У акцији „Цунами“ ухапшено 66 особа и заплењено 5,7 килограма наркотика

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић изјавио је данас да је у акцији „Цунами“ полиција ухапсили 66 особа због постојања основа сумње да су починили више кривичних дела, запленила 5,7 килограма различитих наркотика и открили две лабораторије за производњу дроге.

Стефановић је објаснио да је акција спроведена на територији Београда, Новог Сада, Сремске Митровице, Сомбора, Суботице, Пожаревца, Крушевца, Врања, Пријепоља и Новог Пазара.

„Акција је спроведена у циљу појачаних мера и активности у спречавању и сузбијању кривичних дела из области општег и организованог криминала: тешко убиство у покушају, убиство, убиство у покушају, тешка крађа, силовање, насилничко понашање, угрожавање сигурности, неовлашћено држање оружја и експлозивних материја, производње и кријумчарење наркотика, кријумчарење људи, недозвољене полне радње“, рекао је Стефановић.

Током акције, како је прецизирао, заплењено је 2,5 килограма хероина, 2,5 килограма марихуане, 700 грама амфетамина, 1.208 стабљика марихуане и 50 комада различитих наркотика у таблетама, као и две лаборатије за производњу дроге.

Стефановић је додао да је претресом станова и других просторија осумњичених, полиција пронашла и одузела више комада ватреног оружја: шест пиштоља, револвер, аутоматску  пушку, већу количину муниције различитог калибра и већу своту новца.

Министар полиције је указао да се за 12 особа још увек трага и изразио очекивање да ће у кратком периоду и они бити ухапшени.

Према његовим речима, београдска полиција у једном стану пронашла је  четири илегална мигранта.

Стефановић је посебно истакао хапшење четири држављанина Бугарске, осумњичена да су се као припадници међународне организоване криминалне групе, у дужем временском периоду кријумчарили наркотике у Србију и даље ка земљама Западне Европе.

„Претресом њиховог возила, у простору за смештај мотора, у унутрашњости акумулатора, у специјално направљеном простору пронађена су два пакета хероина, тежине 2.200 грама, чија се вредност на уличном тржишту процењује на више од 150.000 евра“, казао је министар полиције.

Министар је указао да су заједничким радом полицијских службеника Службе за превенцију наркоманије и сузбијање кријумчарења наркотика и Полицијске управе Сомбор пронађене две лабараторије за узгој марихуане у вештачким условима у Апатину и Чантавиру, где је заплењено 696 стабљика марихуане.

„Полиција је у ухапсила и Т.М. (1961) из Стојника на чијем је поседу пронађено 500 стабљика марихуане“, рекао је Стефановић и додао да је сомборска полиција ухапсила трочлану криминалну групу, осумњичену да је не подручју тог града организовала препродају амфетамин сулфат и марихане.

Од чланова те криминалне групе, како је рекао, одузето је два и по килограма марихуане и један аутоматска пушка.

Полиција је у Апатину ухапсила две особе, код којих је пронађено 100 грама спида, рекао је министар полиције.

Стефановић је издвојио и хапшење М.Љ. (1957) из Ниша осумњиченог да је септембра ове године, у београдском насељу Пиносава, починио кривично дело силовање, тако што је оштећену,  након изласка из аутобуса, док се кретала ка својој кући,  напао са леђа, одвео у напуштену кућу и уз претњу ножем над њом извршио обљубу.

Новосадска полиција, како је навео министар, ухапсила је словеначког држављанина, И.П. (1979) из Крања због постојања основа сумње да је претио да ће убити полицајца.

Стефановић је рекао да је у оквиру акције, крушевачка полиција ухапсила саобраћајног полицајца Н.С. због постојања основа сумње да је починио кривична дела превара и фалсификовање исправе.

Према његовим речима, Н.С. се сумњичи да је, од 2013. године до данас, НН лицима обећавао заснивање радног односа у Министарству унутрашњих послова Републике Србије Србије, фалсификујући уверења о положеном ватрогасном курсу.

Стефановић је истакао да је акцента акције био на хапшењу особа које тргују наркотицима и који су починиоци најтежих кривичних дела – „Да ефикасно, брзо и у складу са законом буду склоњени са улица и предати надлежним судовима и тужилаштвима“.

„Овакве велике акције биће настављене и у будућности. Нећемо дозволити да Србија буде земља у којој се лако и лагодно тргује наркотицима“, поручио је Стефановић, који се захвалио свим припадницима Министарства који су учествовали у овој акцији.