Архива

Савиано: Истраге у оквиру ИПА пројекта резултирале успешним акцијама

08.12.2016.
Оперативни састанци и заједничке истраге полиција у региону, који се организују у оквиру ИПА пројекта „Борба против организованог криминала и међународна сарадња у области кривичног права“, резултирали су заједничким акцијама у којима је заплењена велика количина различитих врста наркотика, чија се вредност процењује на више од 20 милиона евра, изјавио је данас резидентни експерт пројекта за Србију Алфредо Савиано...
Савиано: Истраге у оквиру ИПА пројекта резултирале успешним акцијама
Савиано: Истраге у оквиру ИПА пројекта резултирале успешним акцијама
Савиано: Истраге у оквиру ИПА пројекта резултирале успешним акцијама
Савиано: Истраге у оквиру ИПА пројекта резултирале успешним акцијама

Оперативни састанци и заједничке истраге полиција у региону, који се организују у оквиру ИПА пројекта „Борба против организованог криминала и међународна сарадња у области кривичног права“, резултирали су заједничким акцијама у којима је заплењена велика  количина различитих врста наркотика, чија се вредност процењује на више од 20 милиона евра, изјавио је данас резидентни експерт пројекта за Србију Алфредо Савиано.

Савиано је прецизирао да је у оквиру различитих истрага, на основу размене информација на оперативним састанцима финасираним кроз пројекат, ухапшено више од 90 особа осумњичених за различита кривична дела: трговину људима, оружјем, наркотицима, фалсификовање новца, разбојништва... 

Према његовим речима, у тим акцијама заплењена је већа количина количина оружја, као и више од пола милиона евра.

Савиано је објаснио да ИПА пројекат „Борба против организованог криминала и међународна сарадња у области кривичног права“, који се спроводи од децембра 2014. године, финасира Европска унија,а у Србији имплементира Министарство унутрашњих послова Републике Италије.

Он је прецизирао да су пројектом поред Србије, обухваћене Црна Гора, Албанија, Босна и Херцеговина, Македонија и Косово*.

Савиано је додао да су до сада одржана 42 оперативна састанка између представника српске полиције и колега из других држава ЕУ и Балкана,  која су резултирала са више од 20 истрага усмерених на борбу против организованог транснационалног криминала, трговине наркотицима, људима, оружјем, уметничким делима...

„Главни циљ пројекта је да подржи оперативни рад полиције. У Србији ми предузимамо конкретне кораке како би пружили подршку српској полицији у оперативном раду“, рекао је Савиано и додао да се овај пројекат, за разлику од других који су у највећој мери базирани на обукама, заснива на подршци оперативном раду полиције.

„Кроз овај пројекат Европска унија пружа помоћ региону у борби против организованог криминала са међународним елементом, али је он истовремено од значаја за полиције земаља Европске уније, јер транснационални криминал не представља претњу само региону, већ и земљама Уније“, истакао је Савиано..

Локални криминалци из региона, како је објаснио, често своје криминалне активности спроводе у земљама Европске уније и у томе искуство и знање регионалних полиција може бити веома значајно њиховим европским колегама, јер познају њихове начине рада, менталитет, функционисање.

Као пример, Савиано је навео случај прислушкивања криминалаца са овог поднебља  у иностранству – „Није исто када преводилац преведе или када полицајац који је са ових подручја преслуша разговор и да јасну интерпретацију разговора, објасни његову конотацију и позадину“.

Савијано је указао да је једна од предности пројекта у сарадњи полиција земаља региона, који кроз заједнички рад на истрагама у конкретним предметима, размењују знања и искуства, остварују контакте и граде међусобно поверење које је од значаја за даљу борбу против организованог криминала.

Говорећи о угледу који српска полиција ужива међу колегама из Европске уније, Савиано је истакао да је велики плус припадника Министарства унутрашњих послова Републике Србије у чињеници да одлично познају начине на које функционише међународна сарадња и процедуре у размени информација.

„Министарство унутрашњих послова Републике Србије награђено је првом и другом наградом Комитета за доделу полугодишњих награда Центра за спровођење закона у југоисточној Европи. СЕЛЕЦ је доделио српској полицији награде у области најуспешнијих заједничких акција у другој половини 2015. године“, рекао је Савиано.

Резидентни експерт на пројекту „Борба против организованог криминала и међународна сарадња у области кривичног права“ објаснио је да су прва и друга награда додељене за акције у којима је у оквиру пројекта, пружена финасијска подршка за организацију оперативних састанака.