Архива

Јовичић: Нетачне и неутемељене тврдње ПСС да ватрогасци иду на интервенције без адекватне опреме

05.08.2017.
МУП

Број: 649/17
5. август 2017. године

Командант Ватрогасно-спасилачке бригаде Београд Миле Јовичић истиче да су тврдње Полицијског синдиката Србије да ватрогасци иду на интервенције без адекватне опреме потпуно нетачне и неутемељене и представљају само још једну злоупотребу трагичне смрти нашег колеге Милана Рмуша.

„Такве паушалне оцене, без икаквих доказа, врло су опасне и имају за циљ само урушавање угледа ватрогасаца у Србији, који ових дана мукотрпно раде на гашењу пожара широм Србије. То потврђује, између осталог, и чињеница да је опрема, коју ватрогасци у Србији задужују након завршетка обавезног курса, у складу са стандардима опреме која се користи и у земљама Европске уније и коју носе све професионалне ватрогасно-спасилачке јединице“ наглашава Јовичић.

Он, такође, истиче да је прошле године рађено и додатно проверавање опреме, мимо доказа о испитивању униформе који се приликом редовне тендерске документације доставља од стране произвођача.

„Осим испитивања нове униформе рађено је и испитивање коришћене интервентне униформе какву тренутно користе и припадници Ватрогасно-спасилачке бригаде Београд. Резултати тих испитивања су показали да су обе униформе, које су користиле наше колеге приликом недавног гашења пожара на Ади Хуји, позитивно прошле тест испитивања. Нажалост, интервентна униформа предвиђена је да се користи на температурама до 250 степени и то у одређеном врменском интервалу, док експлозија од које је страдао колега Милан Рмуш развија температуру од преко 1000 степени“ објаснио је Јовичић.

Командант Јовичић додаје и да је јуна ове године  потписан уговор за набавку нових 800 комплета интервентних заштитних униформи израђених у складу са европским стандардима, а предвиђени рок испоруке је 90 дана.