Архива

Министар отворен за дијалог о решавању проблема породичног насиља

15.07.2017.
МУП

Београд,

Број: 592/17

15. јул 2017. године

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић са задовољством је прихватио позив Женске платформе за развој Србије и организације „UN women“ на хитне консултације представника државних институција и цивилног друштва, поводом последњих трагичних случајева породичног насиља.

Схватајући важност овог проблема министар је отворено разговарао са представницима невладиног сектора, како би заједно пронашли решења која могу довести до смањења броја жртава породичног насиља.

Нажалост, упркос спремности највећег броја учесника овог састанка да се отворено разговара о проблему породичног насиља, посланица покрета "Доста је било" Татјана Мацура искористила је овај сусрет за стицање јефтиних политичких поена износећи неистине, између осталог и лажну тврдњу да је министар Стефановић промовисао ауто-школу убице и насилника, иако је МУП у више наврата то демантовао, јер је власница од самог оснивања била његова супруга, која је управо жртва породичног насиља.

Због њеног наступа отворено је негодовала и већина учесница ових консултација, јер су сматрале да за такве разговоре није ни време ни место.

Министар Стефановић није желео да учествује у дебати базираној на изношењу неистина, већ да води конструктиван дијалог са представницима цивилног друштва и државних институција, како би се пронашла адекватна решења за проблем породичног насиља.

Управо зато је одлучио да напусти скуп, јер никако није желео политизацију једног добро осмишљеног састанка.

Министарство унутрашњих послова остаје потпуно посвећено оштрој борби против насилника и заштити жртава породичног насиља и спремно је да разговара са свима у циљу решавања овог великог друштвеног проблема.