Архива

Патроле Жандармерије за још већу безбедност и сигурност грађана главног града

12.01.2018.

ПОЛИЦИЈА ДАНАС

Патроле Жандармерије
Патроле Жандармерије
Патроле Жандармерије
Патроле Жандармерије
Патроле Жандармерије

Припадници београдског Одреда Жандармерије који свакодневно патролирају улицама главног града чувају безбедност и сигурност грађана, боре се против криминала, али и суграђанима не ретко прискачу у помоћ када год им затреба, што је и био примарни циљ приликом формирања ових патрола. Ово је само једна од новина у раду ове елитне јединице.

"Опремљени су за све задатаке, од превентивног пешачког патролирања до одговора на високо ризичне ситуације. Њихова обученост и оперативна спремност стално се подиже како кроз обуке, тако и кроз увежбавање реалних ситуација са којима се могу сусрести на терену – каже за Полицију данас Боро Гладовић, командант београдског Одреда Жандармерије.

Гладовић објашњава да патроле између осталог превентивно обилазе дипломатска и конзуларна представништва страних држава, делове града у којима се окупља већи број грађана како би спречили евентуално нарушавање јавног реда и мира, али и локације где бораве мигранти.

Један од жандарма који патролира градом Александар Дабић каже да је приоритет у раду патрола да сваки суграђанин буде безбедан и да се људи када их виде на улици осећају сигурније.

"Прилазе нам само да се захвале што смо ту и бринемо о њима. Пошто су наше патроле новина у граду, грађани који се нису сусретали са нама прилазе нам на улици, распитују се о нашем раду и позитивно реагују на наше присуство", прича Дабић.

Патроле Жандармерије максимално се труде да буду што ближе грађанима, разговарају са њима и одговорају им на сва питања која их интересују. Ипак, жандарми се највише радују малишанима.

"Фасцинирани су када нас угледају, прилазе нам, додирују униформе и желе да се сликају са нама. Неретко, нас родитељи замоле да разговарамо са њиховом децом и да им дамо неки савет, што са задовољством чинимо", објашњава он и додаје да пензионере који им прилазе њихова униформа подсећа на војне дане па често знају да заједно евоцирају успомене на те дане.

Иначе, Дабић говори енглески и француски језик, па са лакоћом разговара са страним туристима којима помаже да се снађу у главном граду. Странци им, како каже, често прилазе јер им униформа улива поверење.

Александар Дабић се према речима команданта београдског Одреда Жандармерије посебно истицао током вршења патролних делатности, због чега је више пута награђиван, а изабран је и за најпосвећенијег радника у Одреду.

Патроле београдског Одреда Жандармерије само током протекле године провериле су идентитет више од 5.000 особа, 200 особа привели по разном основу и пронашли 86 особа за којима се трагало, као и већу количину наркотика и оружја. На делу су  ухватиле више разбојника и крадљиваца, пронашли украдена возила и регистарске таблице, за којима су биле расписане потраге, као и веће количине дроге и оружја. У више од 30 случајева привели су особе код којих су пронашли дрогу. Тако се за једног од приведених од ког је заплењен хероин даљим радом утврдило да је извршио преко 30 разбојништава. У сарадњи са палилулском полицијом, у његовом стану пронађени су предмети кривичних дела који су враћени власницима. Такође, брзом и ефикасном реакцијом пронашли су више особа које су на улици починиле разбојништва над грађанима.

Обученост, способност и искуства жандарма у патролама да процене ситуацију на терену и реагују у складу са тим довели су до ових значајних резултата.