Aktuelno

Ministar Bratislav Gašić prisustvovao svečanoj akademiji povodom druge Memorijalne naučno-stručne konferencije "Predrag Marić"

20.03.2023.
Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić prisustvovao je danas svečanoj akademiji povodom druge Memorijalne naučno-stručne konferencije "Predrag Marić" i istakao značaj ove konferencije na kojoj se razmenom iskustava i znanja unapređuje rad nadležnih službi na prevenciji, ali i na pravovremenom reagovanju u slučaju vanrednih situacija...
Ministar Bratislav Gašić prisustvovao svečanoj akademiji povodom druge Memorijalne naučno-stručne konferencije
Ministar Bratislav Gašić prisustvovao svečanoj akademiji povodom druge Memorijalne naučno-stručne konferencije
Ministar Bratislav Gašić prisustvovao svečanoj akademiji povodom druge Memorijalne naučno-stručne konferencije
Ministar Bratislav Gašić prisustvovao svečanoj akademiji povodom druge Memorijalne naučno-stručne konferencije
Ministar Bratislav Gašić prisustvovao svečanoj akademiji povodom druge Memorijalne naučno-stručne konferencije
Ministar Bratislav Gašić prisustvovao svečanoj akademiji povodom druge Memorijalne naučno-stručne konferencije

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić prisustvovao je danas svečanoj akademiji povodom druge Memorijalne naučno-stručne konferencije "Predrag Marić" i istakao značaj ove konferencije na kojoj se razmenom iskustava i znanja unapređuje rad nadležnih službi na prevenciji, ali i na pravovremenom reagovanju u slučaju vanrednih situacija. 

„Zaista mi je čast da govorim danas na otvaranju druge Memorijalne konferencije ꞌPredrag Marićꞌ, koja okuplјa teoretičare i poznate stručnjake, koji su svoja istraživanja, studije i praktičan rad posvetili naukama bezbednosti, posebno u oblastima sistema zaštite i spasavanja od katastrofa, upravlјanja vanrednim situacijama i zaštite životne sredine. Tako osmišlјena, s pravom nosi ime nekadašnjeg prvog vatrogasca Srbije, čoveka koji je bio idejni osnivač Sektora za vanredne situacije i pionir savremenog sistema smanjenja rizika od katastrofa u Srbiji“, naglasio je ministar Gašić.

Istakao je da je Marić svoj život posvetio razvoju mehanizama prevencije potencijalnih katastrofa, spasavanju života, očuvanju bezbednosti naših građana i jačanju vatrogasno-spasilačke službe.

„Ova konferencija je važna da vi koji se bavite pitanjem bezbednosti sa naučnog aspekta i uz znanje i iskustvo pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih učesnika koji sve to primenjuju u praksi, pronađete načine za unapređenje rada na prevenciji, kojom bismo bili još uspešniji u smanjenju posledica vanrednih situacija“, naglasio je ministar Gašić.

V. d. pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić rekao je da ova konferencija drugu godinu zaredom okuplјa izuzetan broj eminentnih izlagača i dodao da je ona tačka gde se ukrštaju nauka i praksa najbolјa polazna osnova za ubrzan razvoj sistema zaštite i spasavanja.

„Kada je u pitanju čovek po kom ova konferencija nosi ime, kao neko ko je bio privilegovan da sarađuje s njim, reći ću samo da je on bio istinski intelektualac u uniformi, čovek izuzetne vizije, čovek sa mnogo razumevanja i prema zaposlenima i prema lјudima sa kojima je sarađivao, a s druge strane izrazite empatije prema lјudima kojima je pomoć bila potrebna“, istakao je Čaušić i dodao da su pripadnici Sektora za vanredne situacije učinili sve da nastave njegovu misiju i viziju pretvaranja SVS u moćnu, jaku i uspešnu službu.

Naglasio je da se zahvalјujući podršci ministra Gašića nastavlјa sa ulaganjem u opremu pripadnika SVS, kao i u izgradnju novih i renoviranje postojećih objekata.

„Ministru želim da se zahvalim jer je isti dan nakon preuzimanja veoma zahtevne dužnosti šefa resora MUP, na prvom kolegijumu, prvi nalog koji je dat SVS bio da se ustanovi nagrada pod imenom „Predrag Marić“, rekao je Čaušić.

Ministar Gašić uručio je direktoru JVP „Srbijavode“ Goranu Puzoviću nagradu „Predrag Marić“, koja je prvi put ustanovlјena ove godine, a koja se dodelјuje zaslužnima za izuzetan stručni doprinos u oblasti smanjenja rizika od katastrofa i upravlјanja vanrednim situacijama.

Ivica Radović, državni sekretar Ministarstva prosvete, istakao je doprinos ove konferencije u unapređenju akademskog obrazovanja u oblasti bezbednosti i vanrednih situacija i naglasio da će ona doneti nove ideje i rešenja, bolјu i sigurniju budućnost naših građana.

„Siguran sam da, ma kakvi god bezbednosni rizici, izazovi i pretnje se postave pred čoveka, nisu nerešivi ako delamo bar upola kao Predrag. To je da damo svoj maksimum i da u sve što radimo unesemo što više našu dušu, jer kada se vodimo empatijom u procesu rešavanja krize, razmišlјamo ispravno“, rekao je Radović.

Profesor dr Branislav Đorđević, direktor Instituta za međunarodnu politiku i privredu, istakao je da je taj institut počastvovan pozivom da bude suorganizator prošle i ove memorijalne konferencije, „zato što skup predstavlјa omaž Peđi Mariću“.

„Vanredne situacije bude osećaj jedinstva i solidarnosti. Čuvajte se. Život će pobediti sve izazove sa kojima se suočava savremeni svet, a njih je više nego ikada od Drugog svetskog rata“, poručio je profesor Đorđević.

Ukazujući na veliki doprinos generala policije Predraga Marića u održavanju, izgradnji i unapređenju sistema zaštite, spasavanja i smanjenja rizika od katastrofa, rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić izjavio je da je Univerzitet oduvek podržavao stručne i naučne konferencije ovakvog tipa i da to čini sa velikim zadovolјstvom i pijetetom i ovaj put. Rektor se zahvalio svim institucijama koje su podržale organizaciju ove konferencije, kao i Ministarstvu unutrašnjih poslova na prepoznavanju da su prevencija, informisanost i bezbednosna kultura u oblasti protivpožarne zaštite od izuzetnog značaja.