Актуелно

Други састанак Координационог тела Владе за интегрисано управљање границом

22.11.2023.
Други састанак Координационог тела Владе за интегрисано управљање границом одржан је данас у Београду, на коме је закључено да ће се у наредном периоду интензивирати активности, како би се унапредили капацитети свих надлежних органа у области интегрисаног управљања границом...

Други састанак Координационог тела Владе за интегрисано управљање границом одржан је данас у Београду, на коме је закључено да ће се у наредном периоду интензивирати активности, како би се унапредили капацитети свих надлежних органа у области интегрисаног управљања границом.

На састанку, којим је председавао државни секретар др Данило Стевандић, разматран је нацрт првог Извештаја о спровођењу  Акционог плана за спровођење Стратегије за интегрисано управљање границом и наводи из извештаја Европске комисије о напретку Србије за 2023. годину, који се односи на област спољних граница и Шенген-а, као и улоге Координационог тела за успостављање система АПИ/ПНР у Републици Србији и Координационог тела за граничне прелазе.

Државни секретар Стевандић истакао је да ће се активности из Акционог плана за интегрисано управљање границом спроводити упоредо са активностима из Акционог плана за улазак у простор Шенген, како би се на свеобухватан начин сагледало поступање свих државних органа у овој области, која је од великог значаја за све грађане Републике Србије.

„Ови процеси служиће  и за испуњење свих активности које су усмерене на очување безвизног режима са Европском унијом за све држављане Републике Србије, што представља директну корист од функционисања овог Координационог тела“, нагласио је Стевандић.  

Наредни састанак Координационог тела је заказан за 15. децембар 2023. године, на ком се планира усвајање Извештаја о спровођењу Стратегије интегрисаног управљања границом.