Aktuelno

Drugi sastanak Koordinacionog tela Vlade za integrisano upravlјanje granicom

22.11.2023.
Drugi sastanak Koordinacionog tela Vlade za integrisano upravlјanje granicom održan je danas u Beogradu, na kome je zaklјučeno da će se u narednom periodu intenzivirati aktivnosti, kako bi se unapredili kapaciteti svih nadležnih organa u oblasti integrisanog upravlјanja granicom...

Drugi sastanak Koordinacionog tela Vlade za integrisano upravlјanje granicom održan je danas u Beogradu, na kome je zaklјučeno da će se u narednom periodu intenzivirati aktivnosti, kako bi se unapredili kapaciteti svih nadležnih organa u oblasti integrisanog upravlјanja granicom.

Na sastanku, kojim je predsedavao državni sekretar dr Danilo Stevandić, razmatran je nacrt prvog Izveštaja o sprovođenju  Akcionog plana za sprovođenje Strategije za integrisano upravlјanje granicom i navodi iz izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije za 2023. godinu, koji se odnosi na oblast spolјnih granica i Šengen-a, kao i uloge Koordinacionog tela za uspostavlјanje sistema API/PNR u Republici Srbiji i Koordinacionog tela za granične prelaze.

Državni sekretar Stevandić istakao je da će se aktivnosti iz Akcionog plana za integrisano upravlјanje granicom sprovoditi uporedo sa aktivnostima iz Akcionog plana za ulazak u prostor Šengen, kako bi se na sveobuhvatan način sagledalo postupanje svih državnih organa u ovoj oblasti, koja je od velikog značaja za sve građane Republike Srbije.

„Ovi procesi služiće  i za ispunjenje svih aktivnosti koje su usmerene na očuvanje bezviznog režima sa Evropskom unijom za sve državlјane Republike Srbije, što predstavlјa direktnu korist od funkcionisanja ovog Koordinacionog tela“, naglasio je Stevandić.  

Naredni sastanak Koordinacionog tela je zakazan za 15. decembar 2023. godine, na kom se planira usvajanje Izveštaja o sprovođenju Strategije integrisanog upravlјanja granicom.