Direkcija policije

Specijalna antiteroristička jedinica

 

Specijalna antiteroristička jedinica je organizaciona jedinica u sastavu Direkcije policije, Ministarstva unutrašnjih poslova.

Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ) je savremena, visokoprofesionalna antiteroristička jedinica policije, usko specijalizovana i opremljena najsavremenijom specijalističkom opremom, namenjena za izvršavanje složenih i visokorizičnih zadataka bezbednosti i zaštite Republike Srbije i njenih građana. To se pre svega odnosi na borbu protiv terorizma na taktičkom nivou, kao i na pružanje asistencije Upravi kriminalističke policije i drugim organizacionim jedinicama MUP-a prilikom lišenja slobode članova organizovanih kriminalnih grupa, posebno u situacijama gde se očekuje pružanje otpora vatrenim oružjem.

 Iskustvo sticano decenijama i program obuke sačinjen po uzoru na svetske antiterorističke jedinice, stvorili su izuzetno obučenu, veoma pokretnu i savremeno opremljenu operativnu jedinicu, osposobljenu i spremnu da reši najteže situacije. 

Namenjena je za izvršavanje sledećih visoko rizičnih zadataka, u skladu sa zakonskim propisima i ovlašćenjima:

 • planiranje i izvršavanje najsloženijih bezbednosnih zadataka u borbi protiv terorizma,
 • intervencije u slučaju talačkih situacija,
 • intervencije u slučaju otmice vazduhoplova i drugih kriznih situacija u vazduhoplovima,
 • intervencije u slučajevima barikadiranja i pružanja otpora vatrenim oružjem,
 • lišavanje slobode članova organizovanih kriminalnih grupa u saradnji sa drugim organizacionim jedinicama MUP-a,
 • obezbeđenje ličnosti i objekata  koji su prema proceni nadležnih državnih  organa bezbednosno ugroženi.

Moto jedinice predstavljaju reči vojvode Živojina Mišića: „Ko sme, taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred“.

U Specijalnu antiterorističku jedinicu primaju se isključivo ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova, koja ispunjavaju sledeće uslove:

 • Minimum 2 godine rada na poslovima policijskog službenika na terenu
 • Najmanje prosečni rezultati u radu (najmanja ocena 3)
 • Gornja starosna granica – 28 godina

Kandidati moraju sa uspehom da zadovolje i sledeće kriterijume:

 • Polože proveru psiho-fizičkih sposobnosti
 • Prođu specijalistički  lekarski pregled
 • Prođu bezbednosnu proveru (da nisu osuđivani i kažnjavani)
 • Završe selektivnu obuku u trajanju od mesec dana

Program obuke pripadnika SAJ-a je naporan, kompleksan i dugotrajan. Njen cilj je da pripadnike stručno osposobi, taktički uvežba, fizički i psihološki pripremi za izvršavanje najsloženijih zadataka. 

Sistem obuke za pripadnike SAJ-a čine:

 1. Selektivna obuka
 2. Osnovna antiteroristička obuka
 3. Viša antiteroristička obuka
 4. Redovna obuka gotovih snaga

Pored obuke koja se realizuje u Specijalnoj antiterorističkoj jedinici, deo pripadnika se usavršava i obučava u nastavnim centrima i programima u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova, nastavnim centrima Vojske Srbije, kao i u programima i aktivnostima međunarodne saradnje u inostranstvu.

Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ)  je formirana 18. decembra 1978. godine u sastavu tadašnjeg Republičkog sekretarijata za unutrašnje poslove, Socijalističke Republike Srbije. Prvobitni naziv je bio Jedinica milicije za specijalna dejstva i  bila je namenjena za izvršavanje najsloženijih bezbednosnih zadataka, sa visokim stepenom rizika, koje nije bio u stanju da reši redovni sastav milicije.

Dan Specijalne antiterorističke jedinice obeležava se 18. decembra.

U bazi SAJ-a se nalazi spomen-zid na kome su uklesana imena 16 poginulih pripadnika, koji su živote izgubili časno i hrabro vršeći svoje dužnosti.

Učešće na sportskim aktivnostima i takmičenjima predstavlja važan segment ukupnog života i rada u Jedinici i sastavni deo fizičkog obrazovanja. Pripadnici SAJ-a su do sada osvojili pregršt medalja na sportskim takmičenjima i manifestacijama u zemlji i inostranstvu, među kojima se izdvajaju sledeći uspesi:  

Praktično streljaštvo (IPSC) : Takmičari Kluba za praktično streljaštvo „DELTA“ od 2000. godine osvajaju titule državnih prvaka u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji, reprezentativci su Srbije i učesnici evropskih i svetskih prvenstava. Ljubiša Momčilović - osvojeno 3. mesto na Evropskom prvenstvo u praktičnom streljaštvu (IPSC) u Portugalu 2013. i u Mađarskoj 2016. godine i 5. mesto na Svetskom prvenstvu u Floridi, SAD, 2014. godine.

U okviru KPS“DELTA“ deluje i streljačka sekcija u disciplini preciznog gađanja iz puške na velikoj daljini (Long Range Shooting). Strelac iz ove sekcije je 2012. godine  postavio Balkanski rekord  – na daljini od 500 m je postigao 199 krugova iz puške koju je lično napravio.  

Ultramaraton i trke izdržljivosti: Jovica Spajić – ultramaraton trka „Sahara Race“, Egipat, 2012. godine – za 5 dana pretrčao 250 km; “Icarus Florida Ultra Fest“, SAD, novembar 2014. – za 6 dana pretrčao 683 km; trka „Badwater 135“  kroz Dolinu smrti, Kalifornija, SAD, avgust 2015. - za 29 sati pretrčao 217 kilometara.

Takmičenje specijalnih jedinica policije u kros-fitu „SPARTA 300“, Budimpešta, 2013. godine – 1. mesto pojedinačno, 4. mesto ekipno, 2015. godine – 1. mesto pojedinačno, 3. ekipno; 2016. godine – 2 mesto ekipno, 2. mesto pojedinačno.     

Takmičenje specijalnih jedinica policije u praktičnom streljaštvu (IPSC), Zagreb, u periodu 2011. – 2014. godine osvojeno 9 medalja: dve zlatne i jedna srebrna ekipno; četiri zlatne i dve bronzane u pojedinačnoj konkurenciji.

Džiu-džica: osvojene tri zlatne i dve bronzane medalje pojedinačno na prvenstvima Balkana, 5. Mesto na prvenstvu Evrope u Belgiji 2008. godine i 1. mesto ekipno u “Jadranskoj ligi” 2014.godine.